Během tohoto projektového dne pracovalo několik skupin.
Naše skupina pracovala na těchto tématech:
Překyselení organizmu – vysvětlili jsme si, jak tento negativní jev v těle vzniká, který jídelníček je špatně, jaké nebezpečí to má pro naše trvalé zdraví. Každý si pak změřil pH vlastních slin. A také jsme si vyslechli několik rad, jak překyselení organismu předcházet.
Chemický důkaz cukru v ovocné šťávě – ve zkumavce jsme smíchali pomerančovou šťávu, roztok modré skalice a hydroxidu sodného (vznikla tmavě modrá sraženina). Pak jsme vše zahřáli k varu. Oranžovočervené zbarvení byl důkaz cukru v pomerančové šťávě.
Zdravé tuky – nejprve jsme vyslechli krátkou informaci o rozdělení tuků a o jejich významu pro naše tělo. Dozvěděli jsme se, že velmi kvalitní tuky jsou ve slunečnicovém a lněném semínku. Toto téma bylo doprovázeno ochutnávkou – nejprve to byla opražená slunečnicová a lněná semínka. Pak malý dezertík ze slunečnicových semínek a banánu -z obou ingrediencí se udělá kaše, zformuje se tvořítkem na cukroví a při nízké teplotě upeče. Mňam.
Posledním tématem byl pokus zvaný “ hadi z cukru“. Tohle už s tématem moc nesouviselo, ale protože jsme o tom slyšeli a ještě to neviděli, tak jsme si tento pokus vyžádali.
Mgr. Zdena Kuchyňková a žáci 6. -9. ročníku